HTML

Nyolcadik

Józsefvárosi közéleti profilozó Email: kiralyrolandposta@gmail.com

Archívum

Xantus a nagy túlélő

2010.06.30. 22:34 kiralyroland

Dr Xantus Judit egy nagy túlélő. 2002-ben lett a VIII. kerület jegyzője, miután az akkori jegyzõt, dr. Marosi Györgyöt az akkori  képviselő testület felmentette.
Néhány hónap múlva dr. Xantus Juditnak a képviselõ-testület felmondott, mert a többség elvesztette a bizalmát a jegyzõben. Új pályázatot írtak ki, amit Rónayné dr. Vojnovics Ibolya nyert meg. Dr. Xantus Judit azonban fellebbezett. És több éves pereskedés után nyert. Visszahelyezték. A Fidesz szerint 50-60 milliójába is kerülhetett az ügy a kerületnek.

Dr.Xantus Judit országos hírnevet az V. kerület jegyzőjeként szerzett.Körlevélben hívta fel a belvárosi középiskolák figyelmét hat szórakozóhely „veszélyességére”.
A levelet egyes intézményekben kiragasztották a faliújságra, vagy pedig felolvasták tartalmát az osztályfőnöki órákon, de volt olyan iskola, ahol a figyelmeztetést az ellenőrzőkbe is beíratták. A „lista" alapja egy rendőrségi levél volt, amelyben a BRFK egyik osztálya kért adatokat, többek között a már említett hat szórakozóhelyről, de hogy milyen céllal, azt máig sem lehet tudni. A lényeg az, hogy a kért adatszolgáltatás megtörtént. Ezután Xantus Judit a hivatal művelődési osztályával megíratta a bizonyos körlevelet. Az érintett vállalkozások tulajdonosai, természetesen felháborodtak az általuk diszkriminatívnak tartott lépésen, s kilátásba helyezték, hogy amennyiben a „listát" nem vonják vissza, akkor bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Karsai Károly akkori V. kerületi polgármester, aki csak a botrány kipattanása után értesült az ügyről, nyilvánosan elnézést kért az érintettektől, és visszavonta a megbélyegző körlevelet.
Ezt követően nem sokkal Xantus Judit távozott az V. Kerületi Polgármesteri Hivatalból, és tízmillió forint úgynevezett lelépési díjat vett fel.

A VIII.kerületben 2009-ben nagy sajtóvisszhangot kiváltó intézkedéssel lepte meg a Verseny utcai piac látogatóit, miután bezáratta azt. Sajtóinformációk szerint "a Novák és Novák kereskedőház Zrt. a Verseny utcai Piac üzemeltetőjeként  minden ide vonatkozó, a piac fenntartásához szükséges és érvényes engedéllyel rendelkezett. A gazdasági körülmények (a végelszámolás) miatt, a Novák és Novák kereskedőház Zrt. a piac üzemeltetését átadta az Alpok Idősek Otthona Kft-nek, amely a folyamatos működtetés fenntartása érdekében megtette az ekkor kötelező lépéseket, vagyis kellő időben jelezte az illetékes hatóságoknak az üzemeltető váltást. Az Alpok Idősek Otthona Kft. nevére szóló piaci bejegyzést megelőző hatósági bejárásokkal kapcsolatban az előírásoknak megfelelően eljárt." Azonban hiába fizette ki a MÁV-val kötött területbérleti szerződést, hiába tett meg mindent a hatóságok kérésének megfelelően, a VIII. kerület főjegyzője, Dr. Xantus Judit – 2009. október 8-i határidővel elrendelte a piac azonnali bezárását, amihez rendőri intézkedést is indokoltnak tartott.
Többen úgy vélték, hogy ez az eljárás nem volt más, mint a kettős mérce alkalmazásának ékes bizonyítéka. Megemlítették, hogy az Arzenál Bevásárlóközpont a szükséges ANTSZ-engedélyek nélkül is megnyithatott – éppen Dr. Xantus Judit főjegyző asszony engedélyével, itt viszont azonnali piac bezárást rendelt el.

És végül még egy kis színes Xantus Juditról:

Dr Xantus Judit, aki jelenleg a Fideszes Kocsis Máté által vezetett Józsefváros jegyzője mellette még az MSZP IX. kerületi szervezetének elnökségi tagja.

 

 

 

 

Címkék: xantus